Нова технологія фарбування дозволить обходитися без кондиціонера

Нова технологія фарбування дозволить обходитися без кондиціонера

Це ноу-хау належить вченим із американського університету Пердью. Вони розробили цю фарбу рік тому, але тільки зараз змогли довести її до тієї товщини, щоб можна було покривати автомобілі. Як зазначив професор машинобудування та розробник покриття Сюлін Жуан, фарбу можна наносити шаром від 100 до 180 мікронів. Вона здатна відбивати 98,1% сонячного світла, тим самим охолоджуючи внутрішню частину пофарбованих поверхонь на 4,5 градуса за Цельсієм по відношенню до температури навколишнього середовища.

Розробники відмітили, що нова формула вражає не лише тим, що допомагає розсіювати світло. Також до її складу входять порожнечі, заповнені повітрям, які допомагають знизити вагу фарби. Зазначається, що маса цієї фарби на 80% менша, ніж звичайної.

«Завдяки цій фарбі в автомобілях, літаках та інших транспортних засобах, що стоять на сонці у спекотний літній день, не доведеться включати кондиціонер на повну потужність, щоб охолодити салон. Це дозволить заощадити велику кількість енергії», — зазначили творці фарби.



Источник